Dobra alternatywa dla kanalizacji

kwestie ekologiczne, musimy się zastanowić nad tym, jakich środków chemicznych używamy. Tak naprawdę jedynymi z bardziej toksycznych dla przyrody, są środki piorące. Znajdują się w nich chociażby fosforany, które powodują rozrost

Dobra alternatywa dla kanalizacji

Zużywanie wody i ekologia

Obecnie sprzęt AGD jest dość oszczędny. Dotyczy to również urządzeń używających wody - czyli pralek i zmywarek.

Jednak jeśli leżą na nam sercu kwestie ekologiczne, musimy się zastanowić nad tym, jakich środków chemicznych używamy. Tak naprawdę jedynymi z bardziej toksycznych dla przyrody, są środki piorące. Znajdują się w nich chociażby fosforany, które powodują rozrost glonów, co może być przyczyną problemów w ekosystemie.


Separator tłuszczu - definicja

Separator (osadnik) ? urządzenie służące do oczyszczania ścieków przed wprowadzeniem ich do sieci kanalizacyjnej.

Separatory tłuszczu:

Zastosowanie:
Stosuje się je w restauracjach, barach, stołówkach, kuchniach, masarniach oraz w zakładach mięsnych i przetwórstwa spożywczego oraz wszędzie tam, gdzie występują ścieki technologiczne z zwiększonym stężeniem tłuszczów roślinnych i zwierzęcych.

Działanie:
Działanie separatora tłuszczu oparte jest na zjawisku grawitacji ? różnica gęstości sprawia, że ścieki zawierające ciężkie substancje opadają na dno, natomiast lekkie substancje, tj. oleje i tłuszcze zwierzęce flotują na powierzchnię wody. Z tego względu separator składa się z dwóch części (osobnych lub zintegrowanych zbiorników): osadnika i separatora właściwego.

Dobór:
Dobór wielkości urządzenia powinien bazować na jakości i ilości doprowadzanych ścieków, biorąc pod uwagę:

- maksymalny przepływ ścieków
- temperaturę ścieków
- gęstość tłuszczów i olejów podlegających separacji
- wpływ używanych środków wspomagających zmywanie

Szczegółowy opis doboru separatorów tłuszczu przedstawia norma PN-EN 1825.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Separator_(kanalizacja)


Dywany kiedyś i dzisiaj

Przez wiele lat ręcznie robione dywany były domeną tylko najbogatszych i posiadane takiego dywanu stanowiło swego rodzaju przesłanie o stanie majątkowym właściciela. Od XIX wieku powstawało coraz więcej zakładów produkujących dywany, przez co stawały się one coraz tańsza i szerzej dostępne.

Dzisiaj praktycznie każdy dywan dostępny na rynku jest tkany maszynowo, więc traci nieco na pewnych walorach rękodzieła, które zawsze jest w cenie. Co prawda zostało kilka firm produkujących dywany ręcznie i to właśnie one w dzisiejszych czasach stają się znowu coraz bardziej popularne.